De vijf types die je níet wilt daten

by De Twintiger on

Dates. Ik heb ze dit jaar in alle vormen en maten gehad. Op het strand of in een café, ongemakkelijk of juist voor herhaling vatbaar. Daten is best lastig voor een twintiger. En vooral voor een vrouwelijke twintiger. Het is namelijk moeilijk om te peilen of iemand uit is op maar één ding, maar het is misschien nog wel moeilijker om duidelijk te durven zijn wanneer de aantrekkingskracht ver te zoeken is. Gekwetst worden is naar, iemand anders kwetsen nog erger.
Wat ik in het afgelopen jaar vooral geleerd heb is dat ik geen zin heb om mijn tijd te verspillen. Ik heb namelijk wel wat beters te doen. Zeurende mannen, lompe mannen, luie mannen; ze passeerden dit jaar stuk voor stuk de revue. Waar moet je geen genoegen mee nemen? Wie kun je beter vermijden? En wat doe je eigenlijk wanneer je na vijf minuten al merkt dat dit ‘m dus echt niet gaat worden? De vijf types de je níet wil daten.

# 1 De Botte Hork
Het type dat het alleen maar heeft over de feesten waar hij elke week heengaat. Hij heeft in het eerste halfuur ook al vijf keer genoemd dat ie hardstyle echt te vet vindt. Vragen naar wat ik leuk vind is er trouwens niet bij vanavond. Vervolgens begint hij over festivals – leuk, denk ik, een raakvlak! – waarna hij direct verwijst naar de lekkere wijven die daar rond schijnen te lopen. (Nooit gezien. En hé, wat ben ik dan?!) Als hij dan ook nog denkt grappig te zijn (zo scoor je ook geen punten, hè schat?), ben ik er officieel klaar mee. Ober, mag ik de rekening?

#2 De Onvolwassen Dertiger
Je zou zeggen dat iemand die tien jaar ouder is over het algemeen wel weet hoe het hoort. Zal je net zien dat ik tegen het meest onvolwassen exemplaar aanloop. Zo één die denkt dat het hip is om ‘de Paradiso’ te zeggen. En zo één die je bij het afscheid een box tegen je schouder geeft (ja, echt!). En zo één die precies zesendertig uur wacht voor hij je een berichtje terugstuurt. Wauw. De spelletjes die hij speelt zijn nog ingewikkelder dan het vinden van een baan in tijden van crisis. Daar heb ik dus echt geen zin in. Speel jij die spelletjes maar met iemand van je eigen leeftijd.

#3 De Lieve Jongen
Ik weet het. Is hij een keer lief, is het nóg niet goed. Met lief zijn is niks mis, geloof me, maar je kunt het ook overdrijven. Hij heeft geen eigen mening. Hij laat jou alles kiezen en hij straalt zoveel ongemakkelijkheid uit dat je er zelf spontaan van in de stress schiet. Een date moet leuk zijn, niet voelen als een slechtlopend sollicitatiegesprek voor een baan die je eigenlijk niet eens wil. En oh, wat bedoelt hij het allemaal goed. Dat mag dan zo zijn, maar ik word er niet warm of koud van. Sorry, jongen. Better luck next time.

#4 Mr. Sudden Contact
Dit soort types snap ik dus niet. Onze ontmoeting is spontaan en de eerste date verloopt soepel. Wat een leuke jongen! Als we afscheid nemen, denk ik: Dat zit wel goed. Ik vraag me niet eens af of er nog een date komt, het is slechts een kwestie van tijd. Maar dan: radiostilte Niets, noppes, nada. Als ik zelf een voorstel doe, is het antwoord: Ik laat wel weten wanneer ik weer in de buurt ben. Juist. De boodschap is duidelijk. Plotseling, drie maanden later: Hey. Hoe is het? Nieuwsgierig als ik ben app ik terug. Na wat koetjes en kalfjes komt de aap uit de mouw: Ik zou je graag nog een keer zien. Joh. Nu al? Mijn reactie: Ik ben nog op vakantie, maar ik laat je weten wanneer ik terug ben! Not.

#5 De Dramaqueen
Het begon allemaal zo veelbelovend. Elke dag berichtjes, een succesvolle eerste date en een nog leukere tweede date. Ik kan niet wachten om je weer te zien. Ik betrap mezelf erop dat ik precies hetzelfde denk. Wat kan er nu nog misgaan? Plotseling knapt er iets. Niet bij mij, maar in zijn complexe hersenpan. Er is van alles aan de hand (blijkbaar), hij weet niet wat ie ermee moet (Waarmee?) en hij is heel kwaad op zichzelf (Waarom?). Kan iemand mij uitleggen wat er met zon type aan de hand is? Weer een hart verscheurd, appt hij me tot slot theatraal. Ik schiet van schrik in de moederrol: Ah joh, iedereen zit wel eens met zichzelf in de knoop. Niet te hard voor jezelf zijn!Even voor de goede orde: het waren welgeteld twee dates. No big deal. En maar beweren dat vrouwen moeilijk zijn, hè?

Written by: De Twintiger