Niek is een hit, maar zit nog steeds in de WW

by De Twintiger on

Wie Niek nog niet kent heeft de afgelopen maanden onder een steen geleefd of is een geluksvogel zonder Facebook. Niek is 28 jaar en tot nu nog steeds een werkeloze twintiger. Hij begon met een wanhoopspoging www.helpniekuitdeww.nl wat uitgroeide tot een Internet hit. Hier lees je wat Niek zover heeft gekregen om met zijn onderbroek op een bank te poseren en hoe laaiend enthousiast iedereen hiervan werd. Heeft hij tips voor zijn mede twintigers? Maar natuurlijk..

1. Hoi Niek, wie ben jij?

Hoi! Ik ben een werkloze multimedia vormgever die voor 3 weken terug serieus zat te overwegen om o.a. een baan aan te nemen als stacaravan-poetser (zou dat een officiële beroepsomschrijving zijn?). Doordat ik een site heb gelanceerd (www.helpniekuitdeww.nl) heb ik uit het niets heel veel landelijke aandacht gekregen en zit ik 3 weken later in meerdere onderhandelingen voor een leuke baan als multimedia vormgever.

2. Vertel ons iets over het initatief Help Niek uit de WW. Hoe is dit tot stand gekomen?

Toen ik begin juni 2013 in de ww kwam, zat ik met het probleem dat ik nog geen online portfolio had. Ik bedoel een web-designer zonder website. Dat is niet handig solliciteren. Omdat het door het UWV verplicht is om meteen minimaal 4x per maand te solliciteren ben ik eerst bedrijven gaan benaderen die bekend waren met mij of mijn werk. Helaas met geen resultaat. Ik was er dan ook snel bewust van dat ik een duidelijker en treffender portfolio nodig had. Maar bij iedere keer als ik een opzet maakte ergerde ik me aan het typische opschep verhaal over hoe leuk en goed ik wel niet in mijn werk ben. Wie neemt dit allemaal serieus wanneer je in de WW zit? Het was iets waar ik erg onzeker van werd.

Na een zoveelste ik-ben-geweldig-sollicitatie had ik voor de grap een sollicitatie gestuurd naar Maxime Hartman (bekend van Rembo & Rembo). Ik dacht laat ik gewoon eens een onnozele brief sturen waar ik vooral veel doe klagen over het bestaan van mijn leven als wwer. Uiteindelijk heb ik ook hier geen reactie op gehad, maar ik merkte wel dat ik het veel leuker vond om deze brief te schrijven.

Hierdoor kwam ik op het idee om de website www.helpniekuitdeww.nl te beginnen. Tijdens mijn werkzaamheden aan deze site kreeg ik een brief van het UWV dat er bij mij in de buurt een communicatiebureau is dat een tijdelijke vervanger zocht voor een zwangere collega. Omdat ik sowieso in de planning had staan om dit bureau te benaderen, ben ik snel mijn site gaan afronden. Ik heb deze op het internet geslingerd en rond half 1 s nachts heb ik het aan mijn contacten op Facebook gedeeld. De volgende ochtend ontdekte ik dat ik uit het niets 400 likes had ontvangen. Ik schrok hier al van maar tegen de middag zat ik al op 10.000 likes. Momenteel zit ik aan 14.000 likes. Dat social media werkt in ieder geval wel.

3. Hoe diep zat je in de put toen je met dit initiatief begon?

Ik was serieus aan het overwegen om een carrière-switch te maken. Mijn vader heeft altijd in de bouw gewerkt en misschien dat hij mij ergens aan het werk zou kunnen krijgen. Ik had nog 4 maanden voordat ik in de bijstand zou komen en dit wilde ik alles behalve laten gebeuren. Als dat zou betekenen dat ik daarvoor in de bouw moest gaan werken dan was dat maar zo. Maar ja ook daar is het crisis en ervaring had ik niet. Ik voelde me als het ware gevangen in mijn situatie.

4. Wat voelde je toen?

Voor mijn gevoel was ik gefaald in mijn vak en aangezien ik bijna geen reacties op mijn sollicitaties kreeg, laat staan een uitnodiging, had ik het idee dat ik na 7 jaar werkervaring niks had opgebouwd. Er is niks vervelenders dan dat je aan je eigen kwaliteiten gaat twijfelen.

5. Je zit in de WW en hebt het druk. Leg uit.

Ik ben werkelijk overrompeld door alle aandacht op mijn site. In mijn inbox staan honderden reacties van mensen. Wisselend van positieve berichten van andere wwers, tot aanbiedingen van potentiële werkgevers of mensen die een samenwerkingsverband zoeken. Ik ben continu bezig met afspraken plannen en mailtjes en telefoontjes te beantwoorden.

6. Ben je door de crisis werkeloos geraakt?

Helaas wel.

7. Geloof je in de crisis?

Ik moet de eerste mkber nog spreken die enthousiast is over deze tijd. De crisis is harde werkelijkheid maar uiteindelijk creëert het ook nieuwe kansen omdat mensen anders met hun geld omgaan. Je moet alleen een manier vinden hoe je de mensen weer aanspreekt. Maar de crisis is er wel degelijk.

8. Heb je veel reacties gekregen op je website?

Te veel Ik krijg nog steeds dagelijks reacties en ik krijg niet alles afgehandeld.

9. Welke reacties sprongen eruit?

Ik vind met name de negatieve reacties het leukste. De kortzichtige mensen die mijn site te serieus opvatten. Maar het leukste vind ik de programmeurs die zeiken dat mijn code niet goed is en ik daarom een kut site gemaakt zou hebben. Heerlijke jongens zijn het Bestaan er trouwens vrouwelijke programmeurs?

10. Wat is jou advies aan de werkeloze twintiger?

Ga vooral in je ondergoed op de bank liggen en chips eten. Oke, even serieus bij alles krijg je richtlijnen hoe je je moet opstellen. Vraag jezelf af of het werkelijk nodig is om je aan al die richtlijnen te houden. Wanneer je deze doorbreekt heb je namelijk altijd iets wat anders is en daardoor kan opvallen. Uiteindelijk moet je eerst aandacht krijgen voordat je daadwerkelijk je verhaal kan doen.

11. Wat is je advies aan de werkende twintiger?

Geen enkel vast contract is een vast contract. Je kunt binnen 2 maanden op straat staan. Ben daar op voorbereid en hou je netwerk levendig. Wanneer ik dit beter had aangepakt was mijn website misschien niet nodig geweest.

12. Zijn het moeilijke tijden nu?

Op dit moment heb ik gelukkig weer perspectieven voor de toekomst maar solliciteren is heel stressvol. Zeker wanneer je 14.000 likes hebt en er continu mensen vragen of je al werk hebt. Zelfs nu ik uit de werkgevers kan kiezen blijft het heel moeilijk om de juiste keuze te maken. De druk is ook enorm maar ik mag niet klagen! Ik heb tenminste weer genoeg perspectief op een baan!

13. Hoe belangrijk is werk voor jou, op een schaal van 1 tot 10?

10!!! Mijn hobby is mijn werk. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet bewust dan wel onbewust bezig ben met vormgeving.

14. En als laatste, wat is je favoriete liedje op dit moment?

Uhm. dat is wel een ouder nummer Autotragik van The Detroit Grand Pubahs. Dat is lekkere depressieve club muziek. Lijkt me echt kicken om hier op te dansen in een club vol vervelende mensen (programmeurs).

Niek laat zien dat er hoop is voor de werklozen. Je moet alleen even buiten je hokjes denken. Broek uit en poseren maar.

Written by: De Twintiger